هنگام بررسی خودروهای مختلف، شاخصههای متفاوتی مورد ارزیابی قرار میگیرند. این شاخصهها معمولا اصلیترین مواردی هستند که یک خودروی خوب، با ارزش خرید بالا و کیفیت ساخت مورد قبول باید داشته باشد. در این بین برخی از این شاخصها اهمیت بیشتری دارند و برخی نیز ممکن است اولویتهای شخصی باشند.
به عنوان مثال، ممکن است شخصی به خودروی پرشتاب و چالاک تمایل داشته باشد و لذت سواری برای او در درجه اول اهمیت قرار گیرد. اما برای دیگری مصرف سوخت پایین و عملکرد بهینه موتور اولویت باشد. بنابراین شناخت برترینهای بازار در هر یک از این شاخصها انتخاب را برای خریدار راحتتر میمند. در این مقاله قصد داریم کم مصرف ترین خودرو ایرانی و خارجی بازار را معرفی کنیم تا اگر شما به این مشخصه خودرو بیش از باقی اهمیت میدهید آنها را شناخته و سپس به انتخاب بهترین گزینه برای خود بپردازید. با پدال همراه باشید.
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی ام وی ام 110
امروزه که هزینه سوخت خودروی شخصی جایی برای خودش در سبد هزینه خانوار پیدا کرده، خریداران خودرو بیشتر از قبل حواسشان به مصرف سوخت خودرویی است که انتخاب میکنند. بعضی از خودروها در مصرف سوخت واقعا بهینهسازی شدهاند و به واقع میتوان گفت که ارزش خرید را صرفا به خاطر کم مصرف بودنشان دارند. با این حال خودروسازان آنطور که باید، نتوانستهاند تغییرات فنی لازم را برای کاهش مصرف سوخت در موتور خودروهای تولیدی خود انجام دهند.
طبق بررسیهای انجام گرفته، هماکنون حدود ۷۰ درصد خودروهای داخلی از موتورهای پرمصرف با فناوریهای نه چندان جدید، استفاده میکنند. در ادامه به بررسی کم مصرف ترین خودرو های موجود در بازار ایران (براساس جدول مشخصات فنی رسمی کارخانهای) میپردازیم.
اگر هنگام خرید خودرو برای شما هم سؤال شده که کم مصرفترین خودروهای داخلی و خارجی که در بازار میتوان پیدا کرد کدام گزینهها هستند، این مقاله میتواند به شما کمک کند. طی سالهای اخیر تمرکز سازندگان خودرو در سراسر جهان، در کنار تولید یک خودروی باکیفیت و با آپشنهای متنوع، تلاش برای کم کردن مصرف سوخت خودروها است. بالا بودن قیمت سوخت در سراسر دنیا سبب تغییراتی در سیاست تولید خودرو در خودروسازان مطرح دنیا شد و این تغییر رویه همچنان ادامه دارد.
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی پژو 405 اس ال ایکس
در عین حال، تلاش فعالان محیط زیست برای آگاهی بخشیدن به مردم در کاهش میزان گازهای گلخانهای و همچنین کم شدن منابع سوخت، همگی دست به دست هم دادند تا طرحهای مختلفی برای کم کردن مصرف سوخت و همچنین تولید خودروهای الکتریکی، هیبریدی، گازسوز و خورشیدی ارائه شود.
با این حال، بالا بودن قیمت خودروهای هیبریدی و برقی، سبب شده که تمام افراد توان خرید آنها را نداشته باشند. به همین دلیل باز هم تمرکز به سمت کممصرف شدن بیشتر خودروها معطوف شده است. در سالهای اخیر بسیاری از خودروهای وارداتی به ایران از این ویژگی مثبت بهرهمند بودهاند. اما در مورد خودروهای داخلی کمی قضیه مشکلدار به نظر میرسد.
خودروهای پر مصرف در کشور کدامند؟
مصرف سوخت ماشینهای داخلی، به واسطه اینکه فناوری دیر به دیر عوض میشود، از استاندارد جهانی بهشدت دور میشود. این اتفاق درباره پژو ۲۰۶ یا حتی پراید هم رخ داد. زمانی که پراید معرفی شد خودروی کم مصرفی بود، اما اکنون این محصول در مقایسه با خودروهای استاندارد بازار جهانی ۴۰ تا ۵۰ درصد مصرف بیشتری دارد.
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی کوییک سایپا
بهطور متوسط ۳۰ درصد مصرف سوخت خودروهای ایرانی بیشتر از خودروهای خارجی مشابه خود است. هماکنون خودروهایی در جهان داریم که زیر ۴ لیتر میسوزانند و حتی زیر ۲ تا ۳ لیتر هم داریم، اما به تعداد محدود تولید شدهاند. توان آنها نسبت به خودروهای ایرانی بالاتر است. حتی میتوان گفت برخی خودروهای خارجی مانند لندکروز کمتر از خودرویی مانند پژو پارس مدل ۹۰ بنزین میسوزاند و در واقع میتوان گفت در ایران به دلیل انحصار، خودروساز انگیزهای برای کاهش مصرف ندارد و یارانه سوخت باعث شده مردم فشاری به خودروساز نیاورند.
با وجود اینکه اخیرا قیمت سوخت در کشور افزایش یافت، هنوز نسبت به استاندارد جهانی فاصله قیمتی زیادی دارد و همین امر باعث میشود خودروساز نخواهد نوع سوخت را تغییر دهد.
کم مصرف ترین خودرو ایرانی
بررسی کم مصرف ترین خودروهای بازار را با بررسی کممصرفترین خودروهای داخلی شروع میکنیم. متاسفانه عمده خودروهای موجود در بازار کشور از لحاظ سطح تکنولوژی و قدمت طراحی پیشرانه، بهشدت در مضیقه هستند و تقریبا وجه اشتراک چندانی با پیشرانههای کممصرف و مدرن امروزی ندارند؛ بنابراین، مصرف سوخت آنها نسبت به حجم موتور و توان خروجی پیشرانه، چندان بهینه نیست و از مصرف سوخت نسبتا بالایی رنج میبرند.
نسبت توان خروجی و حجم موتور به میزان سوخت مصرفی پیشرانههای داخلی، از موتور XU7 پژو ۴۰۵ مدل GLX ۱۸۰۰ گرفته تا پیشرانه ملی EF7، در مقایسه با خودروهای مدرن و روز دنیا چندان قابل تمجید و تحسین نیست. موتور ۱،۵۰۳ سیسی M15 تیبا نیز از این لحاظ جایگاه مطلوبی ندارد. با این حال، بعضی از خودروهای داخلی نسبت به دیگر مدلها به میزان کمتری سوخت میسوزانند و از این دید، نسبت به سایر مدلها برتری دارند که در ادامه، آنها را معرفی میکنیم.
با افزایش قیمت بنزین در سالهای اخیر، بسیاری از مردم به سمت خرید خودروهای گازسوز یا دوگانه سوز تمایل پیدا کردند. اما عدهای دیگر نیز اعتقادی به پیشرانههای گازسوز ندارند و ترجیح میدهند از یک خودروی بنزینی کم مصرفتر استفاده کنند. به همین دلیل تقاضا برای کم مصرف ترین خودروهای ایرانی افزایش پیدا کرده و بازار چنین ماشینهایی پررونقتر از گذشته شده است.
برای اینکه بدانیم کم مصرف ترین خودروهای داخلی کدامها هستند، بهتر است به چند نکته در این زمینه توجه داشته باشیم. اول اینکه برای تعیین مصرف سوخت یک خودرو، از «مصرف ترکیبی» استفاده میشود. مصرف سوخت ترکیبی، در واقع میانگینی از مصرف خودرو در جادههای برونشهری و ترافیک درونشهری است. بنابراین در ادامه این مقاله، هر جا از مصرف سوخت صحبت کردیم، بدانید که به مصرف ترکیبی اشاره میکنیم. نکته بعدی که باید مدنظر قرار گیرد، شناخت پیشرانه خودروهای داخلی است.
کم مصرف ترین پیشرانه های ایرانی کدامها هستند؟
موتور یا پیشرانه، همان قلب تپنده خودرو است. سوخت یا بنزین مانند خون در قلب خودرو جریان پیدا میکند. برخی پیشرانهها قدرتمندتر هستند و نیروی بیشتری تولید میکنند. اما در این مقاله، مهمترین ویژگی یک پیشرانه که به آن اشاره میکنیم، مصرف سوخت است. پیشرانههای تولید داخل که روی خودروهای ایرانی سوار میشوند، معمولا در مقایسه با نمونههای روز دنیا، مصرف سوخت بهینهای ندارند؛ یعنی اگر نسبت حجم و قدرت آنها را به میزان سوخت مصرفیشان در نظر بگیریم، نمره چندان بالایی کسب نمیکنند. اما همین موتورهای نه چندان قدرتمند، مصرف پایینتری نسبت به برخی از نمونههای خارجی دارند.
در زیر با مهمترین پیشرانههای تولید داخل آشنا میشویم و میگوییم که از نظر قدرت و همچنین مصرف سوخت در چه جایگاهی قرار میگیرند:
موتور K4M (تندر ۹۰)
میتوان گفت که K4M باکیفیتترین پیشرانهای است که در خودروهای تولید داخل مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از دلایل محبوبیت خودروهای برند رنو در بازار ایران نیز همین موتور بود. از موتور K4M در خودروهای تندر ۹۰ و رنو ساندرو استفاده شده، اما به دلیل تحریمها تولید آن با مشکلات فراوانی مواجه است. این موتور چهار سیلندر، حجمی ۱٫۶ لیتری دارد و میتواند تا ۱۰۵ اسب بخار نیرو تولید کند. مصرف ترکیبی پیشرانه K4M حدود ۶٫۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است.
موتور TU5 (پژو ۲۰۶ تیپ ۵)
پژو ۲۰۶ یکی از کم مصرف ترین خودروهای موجود در ایران است که در ادامه هم به طور کامل آن را معرفی میکنیم. اما در تیپ ۵ این خودروی محبوب، از موتور TU5 استفاده شده که از نوع چهار سیلندر و با حجم ۱٫۶ لیتری است. موتور TU5 هم میتواند تا ۱۰۵ اسب بخار قدرت تولید کند، اما مصرف سوخت آن کمی پایینتر از موتور K4M و معادل ۶٫۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. این موتور عملکرد کمصدا و نرمی دارد و به دلیل استهلاک پایین، یکی از اقتصادیترین پیشرانههای داخلی بهشمار میرود.
موتور TU3 (پژو ۲۰۶ تیپ ۲)
پیشرانه TU3 با حجمی معادل ۱٫۳ لیتر، داخل بدنه پژو ۲۰۶ تیپ ۲ قرار گرفته است. این موتور در حال حاضر قدیمی شده و به نوعی از رده خارج محسوب میشود. در سالهای اخیر هم از قطعات کم کیفیتی گویا برای ساخت آن استفاده شده و همین موضوع، مشکلات زیادی را برای صاحبان ۲۰۶ تیپ ۲ رقم زده است. این موتور چهار سیلندر تا ۷۵ اسب بخار نیرو تولید میکند و مصرف سوخت آن حدود هفت لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است.
موتور EF7 (سمند ال ایکس)
یکی دیگر از بهترین موتورهایی که در خودروهای تولید داخل از آن استفاده میشود، موتور EF7 است که از آن به عنوان موتور ملی هم یاد میشود. این پیشرانه که با همکاری یک شرکت آلمانی طراحی و تولید شده، دارای چهار سیلندر بوده و حجمی برابر با ۱٫۷ لیتر دارد. ایرانخودرو در مدلهایی مانند سمند ال ایکس، دنا و دنا پلاس از همین پیشرانه استفاده میکند. حداکثر توان این موتور به ۱۱۳ اسب بخار میرسد و مصرف سوخت ترکیبی آن تقریبا ۷٫۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است که این میزان مصرف، با توجه به قدرت بالای پیشرانه EF7 توجیه منطقی دارد.
موتور XU7 (سمند، پژو ۴۰۵)
موتور XU7 با وجود اینکه حجم ۱٫۸ لیتری دارد، بازده و کارایی متناسب با این حجم ارائه نمیدهد. در واقع میتوانیم بگوییم که عمر XU7 هم به پایان رسیده و پیشرانهای خارج از رده محسوب میشود. خودروهایی که از این موتور استفاده میکنند، در داخل شهر تا ۱۴ لیتر هم بنزین میسوزانند. اما مصرف سوخت ترکیبی آن حدود هشت لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است.
موتور M15 (تیبا، ساینا و کوییک)
موتور تیبا دارای حجمی معادل ۱٫۵ لیتر است و در مقایسه با پراید، میتوان آن را خودروی قویتر و کممصرفتر نامید. این موتور میتواند تا ۸۷ اسب بخار قدرت تولید کند و مصرف سوخت آن هم حدود هفت لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. از موتور M15 علاوه بر تیبا، در سایر خودروهای سایپا مانند ساینا و کوییک هم استفاده میشود.
موتور M13 (پراید)
خودروی پراید دارای یک موتور ۱٫۳ لیتری است که میتواند تا ۷۱ اسب بخار قدرت تولید کند. بسیاری از افراد گمان میکنند که پراید کم مصرف ترین خودروی سایپا است، اما وقتی نسبت قدرت موتور و مصرف سوخت را در نظر بگیریم، متوجه میشویم که این خودرو چندان هم کم مصرف نیست. موتور M13 که داخل بدنه این خودرو قرار گرفته، در هر ۱۰۰ کیلومتر به صورت ترکیبی در حدود ۶٫۵ لیتر سوخت مصرف میکند.
اهمیت کم مصرف بودن خودرو
مصرف بهینه خودروها از سالهای دهه هفتاد میلادی با نفوذ و فعالیت هرچه بیشتر گروههای حمایت از محیط زیست در صنعت خودروسازی به یکی از دغدغههای مهم تبدیل شد. اهمیت این موضوع تا جایی پیش رفت که خودروسازان برتر جهان به اختراع و تولید خودروهای هیبریدی و برقی روی آوردند و امروزه این خودروهای عمدتا مدرن یکی از اصلیترین خطوط تولید خودروسازان بزرگ جهان را به خود اختصاص میدهند. البته به دلایل متعدد، هنوز هم خودروسازان تلاش خود را برای بهکار گرفتن فناوریهای جدید و برتر بهمنظور کاهش مصرف سوخت خودروهای احتراق داخلی با سوخت فسیلی ادامه میدهند. چرا که از نظر کارشناسان حذف کامل موتورهای احتراق داخلی از صنعت خودروسازی به دلایل متعدد امکانپذیر نیست.
در این بین، باوجود گسترش هرچه بیشتر تولید و استفاده از خودروهای هیبریدی در دنیا، بازار ایران همچنان تنوع چندانی در این نوع خودرو به خود ندیده است و معدود خودروهای هیبریدی وارداتی موجود در ایران، معمولا به دلیل پیچیدگیهای فنی با مشکل تعمیرات مواجه هستند.
کم مصرف ترین خودرو ایرانی کدام است؟
مهمترین عامل کاهش مصرف سوخت در خودروهای داخلی، موتور خودرو است. درواقع در خودروهای وارداتی شاید عوامل دیگری هم در بهینهسازی عملکرد فنی خودرو مؤثر هستند که از جمله میتوان به سیستم سوخترسانی یا نحوه انتقال نیرو اشاره کرد؛ اما در خودروهای داخلی مصرف سوخت خودرو، عمده تأثیر خود را از نوع موتور و سیستم عملکردی آن میگیرد.
خودروهای داخلی به دلایل مختلف نمیتوانند مصرف سوخت خیلی پایینی داشته باشند. انحصار در صنعت خودروسازی، سیاستهای عجیب و غریب در این زمینه و قدیمی بودن فناوریهای تولید خودرو در ایران، نتیجهاش تولید خودروهای با کیفیت پایین و مصرف سوخت بالا است. با این حال، در این میان شاید بتوان به تعدادی خودروی داخلی به عنوان کم مصرفترین خودروهای ایران اشاره کرد.
پژو ۲۰۶ تیپ ۲
کم مصرف ترین خودروی ایرانی 206 تیپ 2
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۵۰ لیتر
بهطور کلی تمامی خودروهای مجهز به موتور TU5 خودروهای کممصرفی هستند. حتی پژو پارس در نسخههای TU5 با کاهش مصرف چشمگیری مواجه شده است. اما از آنجا که TU5 برای ۲۰۶ ساخته شده، عملکرد آن در این خودرو از هر لحاظ خوب و قابل قبول است. درواقع، پژو ۲۰۶ با با TU5 چالاک، تند و تیز و پرشتاب و البته کممصرف است. پژو ۲۰۶ در تمام تیپها و نسخهها، همواره یکی از کممصرفترین خودروهای بازار ایران بوده است و این خصوصیت از اصلیترین مزایای آن محسوب میشود.
هرگاه شخصی خودرویی داخلی، کممصرف و مناسب میخواهد به او پژو ۲۰۶ را پیشنهاد میدهند. اما اکنون میخواهیم از پژو ۲۰۶ تیپ ۲ بگوییم که از موتور TU3 با ۱.۴ لیتر حجم و مصرفی کمتر از نسخه TU5 صحبت کنیم. TU3 را یک جعبهدنده ۵ سرعته دستی در پژو ۲۰۶ تیپ ۲ همراهی میکند. این موتور ۷۵ اسب بخار قدرت و ۱۱۵ نیوتنمتر گشتاور دارد. مصرف سوخت آن در سیکل ترکیبی تنها ۶/۴ لیتر در هر صد کیلومتر است. مصرف سوخت این خودرو در سیکل شهری ۸/۹ لیتر و در سیکل جادهای ۵ لیتر در هر صد کیلومتر است.
بیش از ۲۰ میلیون دستگاه پژو۲۰۶ در سراسر دنیا تولید و عرضه شده و شرکت ایرانخودرو، یکی از مهمترین پایگاههای تولید این خودرو در جهان به شمار میرود. این محصول نام آشنای ایرانخودرو با وجود گذشت ۱۸ سال از عرضه آن و بهرهگیری از استاندارد آلایندگی یورو ۴، یکی از کممصرفترین خودروهای ایران محسوب میشود.
تیبا
کم مصرف ترین خودروی ایرانی تیبا 2
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۵۳ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۴۱ لیتر
خانواده محصولات پلتفرم X200 سایپا نظیر تیبا و تیبا ۲، از مصرف سوخت زیر ۷ لیتر برخوردار هستند. تیبا ۲ معادل ۶/۵۳ لیتر و تیبا صندوقدار نیز معادل ۶/۹۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف میکنند و هر دو جزو کم مصرف ترین خودروهای داخلی به شمار میروند.
پژو ۲۰۶ تیپ ۵
کم مصرف ترین خودروی ایرانی 206 تیپ 5
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۵۰ لیتر
اگرچه زمان زیادی از عرضه پژو ۲۰۶ در بازار ایران میگذرد، اما این خودرو همچنان به عنوان یکی از بهینهترین خودروهای داخلی به شمار میرود. دو مدل پژو ۲۰۶ با عنوان تیپ ۲ و تیپ ۵ در بازار عرضه میشوند که اولی دارای موتور TU3 است و دومی از موتور TU5 بهره میبرد. موتور TU3 که در پژو ۲۰۶ تیپ ۲ از آن استفاده شده، مصرف سوخت پایینتری دارد و در سیکل ترکیبی، حدود ۶ تا ۷ لیتر بنزین در هر صد کیلومتر میسوزاند.
پژو ۲۰۶ تیپ ۵ که از موتور ۱/۶ لیتری ۱۶ سوپاپ TU5 استفاده میکند، طبق اعلام رسمی شرکت سازنده معادل ۶/۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت میسوزاند. سایر خودروهای همخانواده پژو ۲۰۶ تیپ ۵ نظیر پژو ۲۰۷i و رانا نیز از پیشرانه TU5 با مصرف سوخت مشابهی بهره میبرند. درضمن پژو ۲۰۶ را میتوان بهعنوان خوشفروشترین گزینه در فهرست کم مصرف ترین خودروهای بازار معرفی کرد.
تارا
کم مصرف ترین خودروی ایرانی تارا ایران خودرو
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۵۰ لیتر
تارا از پیشرانهی EC5 ایرانخودرو بهره میبرد که ۱٫۶ لیتری و تنفسطبیعی، مشابه TU5 است. این موتور از نظر قدرت و گشتاور، تفاوت چندانی با نمونهی مورد تأیید پژو فرانسه برای نسخه مونتاژ ایران ۳۰۱ ندارد. در بازار اروپا هم، موتور ۱٫۶ لیتری از سری PureTech برای پژو ۳۰۱ قابلسفارش است. اولین مدل تحویلی تارا ۱۱۰ اسببخار قدرت و ۱۵۰ نیوتنمتر گشتاور داشت.
میانگین مصرف سوخت محصول جدید ایرانخودرو با بنزین تولید ایران ۶/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است؛ البته پژو ۳۰۱ ساخت فرانسه با موتور مشابه ۶٫۶ لیتر بنزین استاندارد اروپا در ۱۰۰ کیلومتر مصرف میکند.
رنو ساندرو
کم مصرف ترین خودروی ایرانی رنو ساندرو
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۵۰ لیتر
محصول خودروسازی داچیا-رنو که در دو مدل استپوی و هاچبک در بازار ایران عرضه میشود در هر ۱۰۰ کیلومتر مصرف سوختی کمتر از ۷ لیتر ( ۶/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر در مدل دنده دستی) دارد که به نسبت سایر خودروهای داخلی کمتر است. خودرو رنو ساندرو از موتور ۴ سیلندر با حجم ۱،۵۹۸ سیسی بهره میبرد که قادر به تولید ۱۰۷ اسب بخار قدرت است. از طرفی این خودرو علاوه بر ارائه سواری نرم و آرام، در هر ۱۰۰ کیلومتر تنها ۱۶۴ گرم آلایندگی تولید میکند که از این حیث نیز به عنوان یکی از پاکترین خودروهای بازار ایران محسوب میشود.
ناگفته نماند که نسخه اتوماتیک این خودرو چندان نیز کم مصرف نیست و بهراحتی راننده خود را با مصرف ترکیبی ۹ لیتر در صد کیلومتر مواجه میکند که رقم بالایی برای یک هاچبک اقتصادی محسوب میشود. ساندرو تا قبل از شروع تحریمهای گسترده علیه کشورمان، یکی از پرطرفدارترین خودروهای تولید داخل بود. رنو ساندرو از موتور تقویت شده K4M استفاده میکند که حداکثر توان آن به ۱۰۷ اسب بخار میرسد.
پراید ۱۱۱
کم مصرف ترین خودروی ایرانی پراید 111
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۳۷ لیتر
پراید از سال ۷۳ وارد بازار خودروی ایران شد و عرضه و تولید آن تا بیش از ۲۰ سال در کشور ادامه داشت. این خودرو از همان ابتدا مزیت مصرف سوخت کم را ارائه میکرد. پراید که در سالهای اول با سیستم کاربراتوری تولید میشد، مصرف سوخت پایینی داشت؛ اما با ایجاد تغییرات در آن و بهینهسازی موتور، سیستم انژکتوری در آن جایگزین سیستم کاربراتوری شد و به این ترتیب پراید با موتور ۱/۳ لیتری خود در سیکل ترکیبی ۶/۹ لیتر در هر صد کیلومتر سوخت نیاز داشت. مصرف سوخت پراید در سیکل شهری ۹/۶ لیتر و در سیکل جادهای ۵/۶ لیتر در هر صد کیلومتر است.
درباره پراید و کممصرف بودن چند نکته قابل ذکر است. اول اینکه پراید با توجه به وزن بدنه، حجم موتور، توان ۷۳ اسب بخار و گشتاور ۱۰۸ نیوتنمتر، چندان هم کممصرف نیست. درواقع یک موتور و سیستم سوخترسانی بینقص و بهینه با این شرایط سوخت کمتری نیز مصرف میکند. به خصوص اینکه پراید در سالهای آخر تولید و جایگزینی سیستم انژکتوری ساخت داخل، مصرف بیشتری پیدا کرده بود و بعضا معادل ۸ لیتر در هر صد کیلومتر سیکل ترکیبی بنزین میسوزاند.
در سال ۸۹ شرکت سایپا با هدف ارتقاء سطح کیفی محصولات خود، تولید پراید را براساس پلتفرم جدیدی تحت عنوان X100 تغییر داد که شامل افزایش قدرت موتور و تقویت بدنه خودرو میشد. این خودرو با موتوری به حجم ۱،۳۲۳ سیسی و جعبهدنده ۵ سرعته دستی در مدل ارتقاء یافته با استاندارد آلایندگی یورو ۲، قدرتی معادل ۷۳ اسب بخار و گشتاوری برابر با ۱۰۸ نیوتن متر تولید میکند. مصرف سوخت این ماشین ۸۹۰ کیلوگرمی در سیکل ترکیبی ۶/۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر بوده که به نسبت حجم موتور در مقایسه با سمند LX مصرف بالاتری دارد.
بودن نام پراید در فهرست کم مصرفترین خودروهای داخلی چندان نکته عجیبی نیست. اصلا یکی از دلایل فروش زیاد محصول پرحاشیه و کم کیفیت شرکت سایپا مصرف سوخت پایین این خودرو است.
تندر ۹۰
کم مصرف ترین خودروی ایرانی تندر 90
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۵۰ لیتر
رنو تندر ۹۰، از معدود خودروهای تولید داخل است که از هر لحاظ بهینه و مناسب بهنظر میرسد. از چهره آن که عبور کنیم، با خودرویی خوشساخت، کماستهلاک و خوش بازده مواجه هستیم. تقریبا تمامی بخشهای عملکردی آن استانداردهای سطح معمول یک خودروی اقتصادی و میانرده را دارند. تندر ۹۰ را باید از نوادر بازار داخلی دانست. این خودرو با موتور ۱/۶ لیتری ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ تنفس طبیعی سری k4m خود قادر به تولید ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۱۴۸ نیوتنمتر گشتاور است. این خودرو در حال حاضر با دو نوع جعبهدنده ۴ سرعته اتوماتیک و ۵ سرعته دستی در بازار موجود است.
مصرف سوخت تندر ۹۰ در سیکل ترکیبی ۶/۹ لیتر، در سیکل شهری ۹ لیتر و در سیکل جادهای ۵/۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. البته این مصرف سوخت مربوط به نسخه دستی تندر نود میشود و نسخه اتوماتیک آن مصرف سوخت ۸/۳ لیتری در هر صد کیلومتر سیکل ترکیبی را به نام خود ثبت کرده است. هرچند این مصرف نیز همچنان در برابر برخی دیگر خودروهای داخلی همکلاس مانند پژو ۴۰۵ زیاد نیست.
ظاهر خوروی تندر ۹۰ با انتقادات زیادی مواجه است، اما این اتومبیل از نظر ایمنی در سطح قابل قبولی قرار دارد و مصرف سوخت آن هم نسبتا پایین است. به همین دلیل آن را در فهرست کم مصرف ترین خودروهای ایرانی قرار دادهایم.
ساینا
کم مصرف ترین خودروی ایرانی ساینا سایپا
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۷/۰۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۴۱ لیتر
ساینا، محصولی نسبتا اقتصادی در سبد سایپا است که مشابهت فنی با تیبا دارد. طبق معمول خودروهای ایرانی، برای ساینا هم تنها یک نوع پیشرانه قابل سفارش است. این مدل، از همان موتور ۱،۵۰۳ سیسی تیبا استفاده میکند تا قدرت ۸۷ اسب بخار در ۵۳۰۰ دور بر دقیقه و گشتاور ۱۲۸ نیوتنمتر از ۴۰۰۰ دور بر دقیقه تولید کند. شاید آمار فنی ساینا روی کاغذ، بسیار ناامیدکننده به نظر رسد، اما به دلیل وزن خالص ۱،۰۵۰ کیلوگرم، میتواند در زمانی حدود ۱۲ تا ۱۳ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت رسد که البته، در مقایسه با خودروهای چینی بازار، عدد قابل قبولی است. میانگین مصرف سوخت ساینا در مدلهای ۵ سرعتهی دستی وCVT اتوماتیک، حدود ۷ تا ۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر (مصرف سوخت ترکیبی ۷/۰۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر) خواهد بود. نهایت سرعت این خودرو، ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت عنوان شده که البته، به دلایل فنی و ایمنی، بهتر است به سرعتهای بالاتر از ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت، نرسد.
دانگ فنگ اچ سی کراس
کم مصرف ترین خودروی ایرانی دانگ فنگ اچ سی کراس
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۷/۰۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۵۱ لیتر
اچ ۳۰ کراس، یکی دیگر از خودروهای مجهز به پیشرانه ۱۶ سوپاپ TU5 پژو است که به دلیل بهرهمندی از جعبهدنده اتوماتیک و همچنین وزن بیشتر، چیزی در حدود ۷/۰۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر بنزین مصرف میکند. دانگ فنگ اچ سی کراس بهعنوان یک هاچبک شبهکراساور خانوادگی، از مصرف سوخت تقریبا بهینهای برخوردار است و در فهرست کممصرفترین خودروهای تولید داخل قرار میگیرد.
کوییک
کم مصرف ترین خودروی ایرانی کوییک سایپا
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۷/۱۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۴۱ لیتر
موتور کوییک مشابه دیگر اعضای خانواده مثل انواع تیبا و ساینا، ۱/۵ لیتر چهار سیلندر هشت سوپاپ با قدرت ۸۷ اسببخار و گشتاور ۱۲۸ نیوتنمتر است. بهینهسازیهایی مگاموتور روی پیشرانه M15 انجام داده تا نمونهی جدید با کد M15GSI مصرف سوخت کمتر و عملکرد فنی بهتر از گذشته داشته باشد. نصب سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها و دریچهی گاز برقی، مهمترین تفاوت این پیشرانه با موتور قبلی است که روی کوییک S هم نصب میشود. مصرف سوخت این خودرو طبق اطلاعات رسمی ۷/۱۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر عنوان شده است.
پژو ۴۰۵ اس ال ایکس
کم مصرف ترین خودروی ایرانی پژو 405 SLX
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۷/۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۷۰ لیتر
پس از اجباری شدن استاندارد آلایندگی یورو ۲ در کشور و الزام تغییر سیستم سوخترسانی تمامی پیشرانههای خودروها از کاربراتوری به انژکتوری، ایرانخودرو پیشرانهٔ جدید ۱۸۰۰ سیسی XU7 را جایگزین پیشرانهٔ ۲۰۰۰ قبلی کرد. این موتور جدید تا سالها در خودروهای پژو ۴۰۵، پژو پارس و خانوادهٔ سمند مورداستفاده قرار گرفت اما موتور XU7 علیرغم کشش و توان مناسب، از دو مشکل عمدهٔ مصرف سوخت بالا و دوام پایین (سوزاندن واشر سر سیلندر) رنج میبُرد.
ایرانخودرو تصمیم گرفت در پژو ۴۰۵ و پارس از پیشرانهٔ TU5 متعلق به پژو ۲۰۶ تیپ پنج استفاده کند. این موتور اوایل در هردو مدل ۴۰۵ SLX و ۴۰۵ GLX ارائه میشد اما چند سالی است که تنها ۴۰۵ SLX با موتور TU5 عرضه میشود و مدل GLX همچنان با همان موتور XU7 تولید میگردد. پیشرانهٔ TU5 اما در ۴۰۵ SLX به گفتهٔ ایرانخودرو ۱۰۸ اسب بخار قدرت و ۱۴۲ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. میزان مصرف سوخت ترکیبی این خودرو طبق مشخصات رسمی، ۷/۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده است.
سمند LX
کم مصرف ترین خودروی ایرانی سمند ال ایکس
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۷/۵۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
حجم باک ۶۶ لیتر (بنزین)
سمند از جمله محصولات داخلی به شمار میرود که با موتورها و مدلهای متنوعی تولید شده است. نسخه LX این خودرو از موتور محبوب EF7 بهره میبرد؛ موتوری که ۱/۷ لیتر حجم دارد و با ۱۱۴ اسب بخار قدرت و ۱۵۵ نیوتنمتر گشتاور، جعبهدنده ۵ سرعته دستی و بدنهای سنگین، در هر صد کیلومتر سیکل ترکیبی ۷/۴ لیتر بنزین مصرف میکند. این مصرف سوخت برای سدان میانسایز نسبتا سنگین سمند مناسب و بهینه است. سمند میتوان استاندارد آلایندگی یورو ۴ را با توجه به مشخصات پیشرانه خود پاس کند.
LX نسخه جدید سمند بود که با هذف بهینهسازی در سال ۸۳ توسط ایرانخودرو روانه بازار شد و به نظر در این بخش به موفقیت خوبی نیز دست یافت. مصرف سوخت جادهای این خودرو ۶ لیتر و مصرف سوخت شهری آن نیز ۱۱ لیتر در هر صد کیلومتر است. نکته مهمتر اینکه نسخههای اولیه سمند و نمونههای مجهز به موتور XU7 مصرفی بالاتر از ۱۰ لیتر در سیکل ترکیبی دارند. در واقع نسخههای دیگر سمند (بهغیر از LX) از پرمصرفترینهای کلاس خود در بازار ایران هستند.
سمند به عنوان خودروی ملی، قاعدتاً باید تمامی استانداردهای لازم برای یک خودروی کم هزینه و کممصرف را داشته باشد، اما در حقیقت چنین نیست. بهطور کلی، سمند LX مدل EF7 سیستم تعلیق مناسبی دارد. همچنید LX خودروی جاداری است که آن را به گزینه خوبی برای خانوادهها تبدیل میکند. با این حال، این خودرو که در گذشته از کیفیت خوبی برخوردار بود، در چند سال اخیر با افت کیفیت روبهرو شده است.
شاید حضور سمند در بین کم مصرف ترین خودروهای ایرانی کم عجیب به نظر برسد. اما منظور ما هر سمندی نیست. منظور ما سمند EF7 از مدل ال ایکس است. مصرف ترکیبی این سمند به کمک موتور قدرتمند توربوی فرانسوی آن نزدیک به ۷/۵ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر مسافت است. اگر ویژگیهایی مثل جادار بودن، ایمنی و البته قدرت بالای سمند را به همه این ویژگیها اضافه کنیم، باید بگوییم که خرید سمند ال ایکس ای اف سون برای کسانی که به دنبال خودرو خانوادگی و کم مصرف میگردند، بهترین انتخاب است.
کم مصرف ترین خودروهای وارداتی
در ابتدا گفتیم که کممصرفترینهلی وارداتی قطعا در بین هیبریدیها هستند. مسلم است که فناوری خودروهای بهروز خارجی موجود در بازار ایران، بسیار فراتر از محصولات داخلی است و درنتیجه، میانگین مصرف سوخت آنها، پایینتر از خودروهای داخلی خواهد بود. در ادامه، چند مورد از کم مصرف ترین خودروهای خارجی موجود در بازار کشور را بهطور خلاصه معرفی خواهیم کرد.
کم مصرف ترین خودروهای خارجی بازار کدامند؟
طبعاً کم مصرفترین خودروهای وارداتی، گروه خودروهای هیبریدی هستند که به تعداد نسبتاً محدود وارد کشور شدهاند. تویوتا پریوس، تویوتا کمری هیبرید، سوناتا هیبرید، میتسوبیشی اوتلندر هیبرید و تویوتا CHR هیبرید از خودروهای پر طرفدار این گروه هستند. اما همانطور که گفتیم، به دلیل بالا بودن قیمت این خودروها، شاید امکان خرید آنها برای همه مقدور نباشد و به همین دلیل ما در این فهرست، به برخی خودروهای کم مصرف در بازار ایران میپردازیم.
میتسوبیشی اوتلندر PHEV
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی میتسوبیشی اوتلندر هیبریدی
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۱/۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۴۵ لیتر
میتسوبیشی اوتلندر، یکی از معدود شاسیبلندهای هیبریدی بازار است و بهواسطه پیشرانه دورگه ۲ لیتری خود در شهر حدود ۳/۲ لیتر و در سیکل ترکیبی ۱/۸ لیتر سوخت در ۱۰۰ کیلومتر خواهد سوزاند که از مصرف بسیاری خودروهای کوچک بنزینی نیز کمتر است. بنابراین، اوتلندر PHEV شایسته حضور در فهرست کممصرفترین خودروهای خارجی خواهد بود.
بیامو i8
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی بی ام و i8
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۲/۱ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۳۰ لیتر
بیامو i8 را میتوان کنکورد خودروها دانست؛ زیرا از تکنولوژی فراتر از زمان خود سود میبرد و تنها به کمک یک پیشرانه ۱/۵ لیتری هیبریدی، عملکرد فنی مطلوبی را به نمایش میگذارد. متوسط مصرف ۲/۱ لیتری، این خودروی آلمانی را به یکی از کممصرفترین خودروهای بازار ایران تبدیل کرده است.
تویوتا پریوس هیبریدی
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی تویوتا پریوس هیبریدی
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۳/۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۴۳ لیتر
تویوتا پریوس با اینکه از نظر شتاب و هندلینگ شبیه به کرولا است و خودروی چندان هیجانانگیزی به نظر نمیرسد، اما از نظر مصرف سوخت وضعیت بسیار خوبی دارد و در هر ۱۰۰ کیلومتر حدود ۳/۶ لیتر بنزین مصرف میکند. از خودرو تویوتا پریوس به عنوان پاکترین و کممصرفترین خودرو در کلاس خود یاد میشود. زیرا در هر ۱۰۰ کیلومتر تنها ۹۹ گرم دی اکسید کربن تولید میکند و بدون شک یک سدان سبز و دوستدار محیط زیست است.
تویوتا CH-R هیبریدی
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی تویوتا CH-R
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۳/۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۵۰ لیتر
تویوتا CHR، یکی از زیباترین و کم مصرف ترین خودروهای بازار است. تویوتا CHR در نسخه هیبریدی خود، به یک سیستم محرکه ۱/۸ لیتری بنزینی-برقی مجهز شده است و بهطور میانگین، حدود ۳.۹ لیتر سوخت در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف میکند. بنابراین، کاملا شایسته است که در این فهرست جای بگیرد.
میتسوبیشی میراژ
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی میتسوبیشی میراژ
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۴/۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۳۵ لیتر
خودرو میتسوبیشی میراژ در هر ۱۰۰ کیلومتر تنها ۴/۶ لیتربنزین مصرف کرده و جزو هاچبکهای کم مصرف بازار ایران شناخته میشود. این خودرو در هر ۱۰۰ کیلومتر کمتر از ۱۱۰ گرم مواد آلاینده تولید میکند که آن را به یک خودرو سبز تبدیل کرده است. از طرفی موتور این خودرو قادر به تولید ۸۰ اسب بخار قدرت بوده که برای یک هاچبک در این رده بسیار عالی به نظر میرسد.
میتسوبیشی میراژ یکی از ارزانترین نسخههای این خودروساز ژاپنی برای بازار ایران به شمار میرود. این خودروی هاچبک با موتور ۳ سیلندر ۱/۲ لیتری خود، قدرتی برابر با ۷۹ اسببخار دارد. مصرف سوخت این خودرو در شهر ۵/۳ لیتر و در جاده ۳/۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است. میتسوبیشی میراژ با مصرف سوخت ترکیبی ۴/۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر یکی از خودروهای سبز بازار خودروی ایران محسوب میشود.
دیاس ۳
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی دی اس 3
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۴/۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۵۰ لیتر
دیاس ۳ یک هاچبک لوکس و جذاب شهری است که با مشارکت دانگفتگ چین و سیتروئن فرانسه تولید میشود. دیاس که در فهرست خارجیهای کممصرف، بازار گرانقیمتها را پوشش میدهد، از پلتفرم مشترک با سیتروئن C3 بهره میبرد. البته سیتروئن ساخت دیاس ۳ را به یک شرکت چینی سپرد تا خودرویی لوکس اما با قیمت مناسب روانه بازار کند اما، مثل همیشه کاربران ایرانی از این قیمت مقرون بهصرفه محروم هستند.
دیاس ۳ از یک موتور ۱/۲ لیتری ۴ سیلندر خطی توربو بهره میبرد. این موتور ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۲۰۵ نیوتنمتر گشتاور را در اختیار جعبهدنده ۶ سرعته اتوماتیک خودرو قرار میدهد تا این نیرو را به چرخهای جلو منتقل کند. نتیجه همکاری این موتور و جعبهدنده سقف سرعت ۱۸۸ کیلومتر بر ساعت و شتاب صفر تا صد ۹/۹ ثانیه است. این عملکرد نسبتا خوب و رضایتبخش است. اما داستان وقتی جذاب میشود که از مصرف سوخت این خودروی کوچک و زیبا بدانیم.
مصرف سوخت دیاس ۳ با استاندارد آلایندگی یورو ۶ در سیکل ترکیبی ۴/۶ لیتر، در سیکل شهری ۵/۶ و سیکل جادهای ۳/۹ لیتر در هر صد کیلومتر است که رقمی شگفتانگیز برای یک موتور بنزینی احتراق داخلی محسوب میشود. این رقم را حتی در خودروهای هیبریدی هم بهراحتی نمیتوان دید.
هیوندای سوناتا هیبریدی
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی هیوندای سوناتا
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۴/۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۶۰ لیتر
خودرو هیوندای سوناتا هیبریدی در هر ۱۰۰ کیلومتر مصرف سوخت کمتر از ۵ لیتر دارد و به عنوان یک خودرو هیبریدی نسبتا لوکس، بزرگ و جادار شناخته میشود. این خودرو به یک موتور بنزینسوز بعلاوه یک موتور برقی مجهز است که از باتریهای قرار گرفته در بخش زیرین صندوق نیرو میگیرد. با این وجود به علت امکانات بالا و قوای محرکه پیچیده از قیمت بالایی برخوردار است.
سوناتا هیبریدی تنها با مدل ۲۰۱۸ به بازار ایران پا گذاشت و از پیشرانه ۲ لیتری چهارسیلندر با موتور الکتریکی به عنوان منبع تأمین قوای خود استفاده میکرد. این سدان کرهای بهطور متوسط ۴/۷ لیتر سوخت در ۱۰۰ کیلومتر میسوزاند و به همین دلیل در فهرست کم مصرف ترین خودروهای بازار حضور پیدا کرده است.
کیا پیکانتو
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی کیا پیکانتو
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۵/۳ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۳۵ لیتر
پیکانتو هاچبک سایز کوچک و جذاب کیا است است که در نسخه نسل دوم و بهمنظور رقابت با رقیب هم وطنش هیوندای آی ۱۰ به ایران راه یافت. پیکانتو به دلیل طراحی مدرن و فانتزی بسیار مورد توجه قرار گرفت و محبوبیت بالایی در ایران کسب کرد. پیکانتو تنها در همین نسل وارد ایران شد و از آن یک نسخه و یک تیپ در بازار موجود است.
نسخه موجود کیا پیکانتو با موتور ۱/۲ لیتری ۴ سیلندر خطی تنفس طبیعی عرضه شده که ۸۵ اسب بخار قدرت و ۱۲۱ نیوتنمتر گشتاور دارد. پیکانتو موجود در ایران از یک جعبهدنده ۴ سرعته اتوماتیک تیپترونیک بهره میبرد که قدرت موتور را به چرخهای جلوی خودرو منتقل میکند. بیشینه سرعت این خودروی کوچک ۱۷۱ کیلومتر بر ساعت، شتاب صفر تا صد آن ۱۱ ثانیه و مصرف سوخت آن در سیکل ترکیبی ۵/۳ لیتر در هر صد کیلومتر است.
امویام ۱۱۰ سه سیلندر
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی ام وی ام 110
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۵/۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک: ۳۵ لیتر
مینی هاچبک امویام ۱۱۰ در بین اولین چینیهای راه یافته به ایران قرار دارد. اما نسخه مدنظر ما، از آخرین وارداتیهای این خودروی کوچک است. از ۱۱۰، دو نسخه با موتورهای ۳ و ۴ سیلندر به ایران راه یافته است. نسخه ۳ سیلندر مدتی در ایران مونتاژ میشد اما نمونه ۴ سیلندر تنها به صورت وارداتی عرضه شده است. این مینی هاچبک چینی، که در نسخههای جدیدش از چهره جذابی نیز بهره میبرد، در نسخه ۳ سیلندر خود در سیکل ترکیبی ۵/۵ لیتر، سیکل جادهای ۴/۵ لیتر و سیکل شهری ۸/۲ لیتر در هر صد کیلومتر مصرف دارد. این مصرف در بین وارداتیهای اقتصادی و ارزانقیمت در بین کمترینها قرار میگیرد.
درواقع خودروهایی با مصرف کمتر اما لوکستر و گرانقیمتتر از ۱۱۰ نیز در فهرست خودروهای وارداتی دیده میشود. این خودرو البته در نمونه ۴ سیلندر با دو جعبهدنده اتوماتیک و دستی عرضه شده است که هیچ یک چنین مصرف بهینهای ندارند. نسخه ۴ سیلندر دندهای مصرف ۷/۵ لیتری و نمونه اتوماتیک آن مصرف ۸ لیتر در هر صد کیلومتر در سیکل ترکیبی را ثبت کردهاند.
مصرف سوخت مدل ۴ سیلندر دنده های این خودرو با موتور ۱۰۸۳ سی سی نیز چندان تفاوت عمدهای با مدل ۳ سیلندر آن ندارد و جز کم مصرف ترین خودرو های داخلی محسوب میگردد. یکی از ایراداتی که به این خودرو وارد بوده، ایمنی پایین آن در تصادفات است.
ام وی ام ۱۱۰ به عنوان گزینه اول از کم مصرف ترین خودروهای داخلی بهشمار میرود. ام وی ام ۱۱۰ بهعنوان نسخه چینی دوو ماتیز، طی دهه ۸۰ بهعنوان اولین خودروی مدیران خودرو وارد بازار ایران شد و از همان ابتدا، پیشرانه کوچک سه و چهارسیلندر آن، مورد توجه و گاهی انتقاد قرار گرفت. این پیشرانههای کمتوان گرچه قدرت بالایی نداشتند، اما مصرف سوخت آنها نیز به همین نسبت پایین است و از این حیث، میتوانند گزینه بسیار مطلوبی برای زوجهای جوان یا خانمها باشند؛ چراکه هزینههای سوخت خودرو بسیار پایینتر از سایر محصولات موجود در بازار است.
خودروی ام وی ام ۱۱۰ از نظر ایمنی در رتبه خوبی قرار نمیگیرد. به همین دلیل میتوان گفت که این اتومبیل اصلا مناسب جادهها نیست و فقط برای رفتوآمد داخل شهری پیشنهاد میشود. این خودرو دارای استاندارد آلایندگی یورو ۴ نیز است.
امجی ۳
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی ام جی 3
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۵/۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
حجم باک : ۴۵ لیتر
هاچبک سایز کوچک امجی یکی دیگر از وارداتیهای محدود اما در عین حال خوب و با کیفیت امجی است. امجی ۳ نیز از آن دسته خودروهای چینی محسوب میشود که درصورت واردات گستردهتر احتمالا فضا برای جولان بیکیفیتهای چینی تنگ و کوچک میشد. این خودروی خوشساخت و خوش چهره، یک موتور ۱/۵ لیتری ۴ سیلندر تنفس طبیعی استادارد آلایندگی یورو ۵ دارد که ۱۰۶ اسب بخار قدرت و ۱۳۵ نیوتنمتر گشتاور تولید میکند.
قدرت توسط جعبهدنده ۵ سرعته اتوماتیک خودرو به چرخهای جلوی آن منتقل میشود. امجی ۳ سقف سرعت ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت، شتاب صفر تا صد ۱۱ ثانیه و مصرف سوخت ترکیبی ۵/۸ لیتر در هر صد کیلومتر را به نام خود ثبت کرده است. امجی ۳ از نظر عملکرد، بازده، کیفیت سواری و ساخت و دوام فنی از بسیاری هاچبکهای همسطح خود و کممصرفهای بازار شرایط بهتری دارد. اما واردات محدود این خودرو باعث شده است تا ناشناخته باقی بماند.
هیوندای i10
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی هیوندای i10
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۴۰ لیتر
هیوندای آی ۱۰ هم یک هاچبک جمع و جور و دوست داشتنی است که با موتور ۴ سیلندر ۱/۲ لیتری خود، قدرتی برابر با ۸۶ اسببخار تولید میکند. هیوندای i10 در خارج از شهر ۵/۱ لیتر و در داخل شهر ۸ لیتر بنزین میسوزاند. این خودرو با شتاب ۱۳/۸ ثانیه، مصرف سوخت ترکیبی معادل ۶/۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر داشته و استاندارد آلایندگی یورو ۶ را نیز دارا است.
مزدا ۲
کم مصرف ترین خودروی ایرانی و وارداتی مزدا 2
میزان مصرف سوخت ترکیبی : ۶/۳ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
ظرفیت باک : ۴۳ لیتر
هاچبک جذاب مزدا، از موتوری ۴ سیلندر با حجم ۱/۵ لیتر بهره میبرد که قدرتی معادل ۱۰۲ اسببخار تولید میکند. مزدا ۲ با جعبهدنده خودکار تیپترونیک خود، شتابی برابر با ۱۱ ثانیه دارد. مصرف سوخت این خودرو در شهر ۸/۱ لیتر، خارج شهر ۵/۳ لیتر و به صورت ترکیبی ۶/۳ لیتر است. مزدا ۲ استاندارد آلایندگی یورو ۴ را پاس میکند و میتوان آن را در بازار ایران خودرویی کممصرف نامید.
ناگفته نماند که اعداد و ارقام فوق براساس مشخصات فنی رسمی خودروها اعلام شده و در اغلب موارد رقم مصرف سوخت در دنیای واقعی و شرایط خاص بازار ایران بیش از ارقام رسمی است؛ اما با توجه به تعداد اندک خودروهای هیبریدی در بازار ایران و نبود خودروهای برقی میتوان گفت که عملا انتخاب چندانی پیش روی علاقهمندان به کاهش مصرف سوخت وجود ندارد. اغلب خودروهای تولید داخل به دلیل فناوریهای قدیمی و اهمال خودروسازان در بهروزرسانی فناوری خود، در زمره خودروهای پر مصرف و آلاینده قرار میگیرند.
درنهایت باید گفت، کممصرف بودن خودرو به تنهایی یک شاخصه مثبت و کافی برای انتخاب نیست و باید این مزیت را در کنار باقی عملکردهای فنی خودرو مورد بررسی قرار داد. درواقع خودرویی میتواند بهترین انتخاب باشد که از هر لحاظ عملکرد بهینهای در سطح قیمتی خود و نسبت به رقبای هم ردهاش داشته باشد.
جمعبندی بررسی کم مصرف ترین خودرو ایرانی در بازار
متاسفانه خودروهای ایرانی همچنان نسبت به تولیدات روز دنیا مصرف نسبتا بالایی دارند و نیاز است تا خودروسازان هرچه سریعتر نسبت به رفع این مشکل اقدامکنند. انجام چنین هدفی باعث صرفهجویی بسیار زیاد در هزینههای دولت در امر یارانه بنزین و همچنین کاهش آلودگی هوا خواهد شد. در این راستا، قرار است بهزودی شرکت ایرانخودرو از پیشرانه سهسیلندر در محصولات جدید خود استفاده کند که این مهم، میتواند گام نخست در راستای کاهش مصرف سوخت خودروهای داخلی باشد. همچنین ورود خودروهای خارجی هیبریدی و برقی نیز در کاهش مصرف سوخت و هزینههای جاری کشور بسیار راهگشا خواهد بود.
یکی از مهمترین دلایل گرایش خودروسازان به سمت تولید خودروهای کممصرف کاهش آلودگی هوا و حفظ محیطزیست است. در ایران نیز به دلیل افزایش هزینه سوخت و نگرانی دولت در امر یارانه بنزین، شرکتهای داخلی به دنبال تولید خودروهای کم مصرف هستند. با ورود خودروهای هیبریدی و برقی میتوان به کاهش هزینههای جاری کشور امیدوار بود.
امیدواریم که این مطلب توانسته باشد دید خوبی از خودروهای کم مصرف موجود در بازار ایران در اختیار قرار داده باشد. نظر شما درباره این مقاله چیست؟ آیا خودروی کم مصرف دیگری را میشناسید که نامش در فهرست نباشد؟ با ثبت نظرات خود، پدال را در تکمیل شدن این فهرست یاری کنید.
پرسشهای متداول
کم مصرف ترین خودروهای ایرانی کدامند ؟
از خودروهای کم مصرف کشور میتوان به پژو ۲۰۶، تیبا، تارا، ساینا، کوییک و… اشاره کرد. لیست کامل آنها را میتوانید در مقاله پدال بخوانید.
کم مصرف ترین خودروهای خارجی در ایران کدامند؟
از خودروهای کم مصرف خارجی در ایران میتوان به بیامو i8، تویوتا پریوس، میتسوبیشی میراژ، کیا پیکانتو، امویام ۱۱۰ و… اشاره کرد. لیست کامل آنها را میتوانید در مقاله پدال بخوانید.