به گفته عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور، قطعه سازان با مشکلات متعددی روبه رو هستند که باعث به شماره افتادن نفسشان شده است.
احمدرضا رعنایی در گفت و گو با ایسنا به وضعیت بسیار بد قطعه سازان در روزهای آغازین کار خود در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت: قطعه سازان در حال حاضر از نظر تامین نقدینگی و سرمایه در گردش و همچنین تامین مواد اولیه در شرایط سختی به سر میبرند.
وی با بیان اینکه ارز مورد نیاز برای تامین و واردات مواد اولیه فراهم میشود، تصریح کرد: در شروع سال به دلیل جنگ روسیه و اوکراین و جنگ انرژی شاهد افزایش ۳۰ درصدی قیمت برخی از مواد اولیه و واسطهای وارداتی بودیم. همچنین افزایش قیمت دیگری را هم به علت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی خواهیم داشت و در یکی دوماه آینده باعث افزایش هزینههای گمرکی میشود.
رعنایی افزود: افزایش حقوق و دستمزد به خودی خود هزینه تولید را بالا میبرد. در کنار آن افزایش قیمت همه کالاها در شروع سال، عملاً نیاز به سرمایه در گردش را در صنعت قطعه سازی افزایش داده است و در حال حاضر تولیدکنندهها به شدت تحت فشار هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر بازار کشور به صورت کلی با شرایط بی پولی روبرو است. در شروع سال، بانکها شرایط انقباضی در پیش گرفتند و پولی را به عرصه تولید تزریق نکردند و همه این عوامل باعث شده که نفسهای تولید در صنعت قطعه سازی به شماره بیفتد؛ چراکه این واحدها توانی برای تامین سرمایه در گردش برای شروع سال نداشتند.
دبیر انجمن قطعه سازان استان مرکزی با اشاره به پا برجا بودن بدهی خودروسازان به قطعه سازان، بیان کرد: در حال حاضر خودروسازان، ۴۵ هزار میلیارد تومان به قطعه سازان بدهکار هستند که همین امر باعث فشار مضاعف به این صنعت شده است.
وی تاکید کرد: ادامه دار بودن این شرایط، تولید خودرو در سال جاری را به شدت کاهش خواهد داد و خودروسازان از برنامه زمانی عقب میمانند. همچنین بازار در تامین قطعات یدکی دچار وقفه میشود. بسیاری از مجموعهها به دلیل عدم توانایی در تأمین سرمایه و حقوق کارگران تعطیل میشوند. در کنار آن تولیدکنندگانی که قصد ورود به این صنعت را داشتند یا در صدد طرح توسعه بودند با دیدن این شرایط قطعا در نظرشان تغییر کرده و روند توسعه تولید متوقف میشود.
رعنایی با بیان اینکه خودروسازان باید به هر شکلی بدهی خود را به قطعه سازان پرداخت کنند، افزود: با تلاش و تصمیم دولت، بانکها باید از شرایط انقباضی خارج شوند تا سرمایه در گردش با کاهش سود بانکی در اختیار تولیدکننده و قطعه ساز قرار گیرد.