رئیس سازمان برنامه و بودجه در یادداشتی نوشت: «تولید، دانش بنیان و اشتغالآفرین» تنها راه موجود برای توسعه ایران اسلامی است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان برنامه و بودجه، «سید مسعود میرکاظمی» معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه در یاداشتی نوشت: دو اصل تولید و اشتغال آفرینی پیش فرضهای یک اقتصاد پویا محسوب میشوند. اما توجه به ابزاری تقریبا بدیع به عنوان موسسات دانش بنیان، با کار ویژه حلقه وصل میان تولید و اشتغال پایدار، یکی از ویژگیهای صوری و معنایی شعار امسال به شمار میرود.
بر اساس تعاریف موجود، شرکتی که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده بهویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل میشود، شرکت یا موسسه دانش بنیان است.
وی ادامهداد: با کمی دقت، اصل ارتباط دانش با تولید ثروت پایدار در ذات تعریف این بنگاهها به صورت پیدا و پنهان خودنمایی میکند. در زمانهای که در آستانه افزایش درآمدهای نفتی قرار داریم، توجه به تولید ثروت از رهگذر بنگاههای دانش بنیان میتواند نویدبخش تحولی اساسی در اقدام و عمل حکمرانی کشور ما به حساب آید. بی شک گذار از تحریمهای ظالمانه نیازمند گام خنثی کردن ابزار تحریم است.
در ادامه این یادداشت، میر کاظمی سپری کردن بحرانهای موجود اقتصادی را با توجه به مزیتهای نسبی کشور ممکن دانست به شرط آنکه با استفاده از نیروهای متخصص و متعهد داخلی، امکان تغییر اتکای اقتصاد ملی را فراهم کنیم. وی افزود: به گونهای که سطح اتکای اقتصاد مبتنی بر منابع طبیعی تمام شدنی را به اقتصاد دانش بنیان ثروت آفرین و ناتمام تبدیل کنیم و این مهم نیازمند تقویت کمی و کیفی نگاه به مقوله دانش بنیانها است.
وی افزود: مسیر توسعه ایران اسلامی با ضرورت عقلی و عملی از مسیر گذار اقتصاد نفتزده به سوی اقتصاد دانش بینان عبور خواهد کرد و این عبور با مشارکت همه دستگاهها و ایجاد میثاق همگانی ممکن میشود. اصلاح سیستمهایی همچون تامین اجتماعی، مالیات، گمرک، بانک و غیره در راستای رفع نیاز شرکت های دانش بنیان به عنوان یک ضرروت عینی نزد متولیان نظام دیوانسالاری کشور به حساب میآید.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه نوشت: بنگاه های دانش بنیان با عنایت به ایجاد ارزش افزوده بالا، میتوانند به عنوان یکی از بازیگران اصلی در رشد و توسعه کشور به ایفای نقش بپردازند. بر این اساس توجه به اصل اساسی حرکت به سمت استفاده از ظرفیت این بازیگران نوظهور، وظیفهای است که در ابتدای سال به تمامی پیشکسوتان عرصه اقتصاد ابلاغ شد. اساساً پیشکسوتان کهنسال عرصه اقتصاد همچون نفت و حمل و نقل، مفر و گریزی به غیر از عبور از زمین دانش بنیانهای جوان ندارند.
وی ادامه داد: تاکیدات رهبر معظم انقلاب در سالهای اخیر به استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان برکسی پوشیده نیست. تا آنجا که ایشان شرکتهای دانش بنیان را یکی از بهترین مظاهر و مؤثرترین مؤلفههای اقتصاد مقاومتی به شمار آوردهاند. از این رو توجه ایشان به شرکت های دانش بنیان به عنوان یک اصل اساسی و در میانه دو اصل اساسی تولید و اشتغال آفرینی به عنوان حلقه وصل این دو مفهوم مهم در شعار امسال مورد توجه قرار گرفته است.
میرکاظمی ادامه داد: نباید از یاد برد که هلدینگهای متنوع اقتصادی در بخشهای مختلف کشور قطار بقا و سود آوری خود را باید در ریل شرکتهای دانش بنیان قراردهند. اساسا ترسیم آینده مطلوب و گذار از وضع کنونی به عنوان موتور محرک اقتصاد عمل میکند. در این بین شرکت های دانش بنیان میتوانند با افق سازی بدیع خود، راه توسعه و پیشرفت ایران اسلامی را هموارتر از قبل کنند.
وی با تاکید بر اینکه توجه به این مهم را همواره باید مدنظر داشت که اساسا تحقق مفاهیمی همچون تولید ثروت از علم و فناوری، ایجاد اشتغال پایدار و ایمن، ارزش افزوده بالا، تولید و صادرات محصولات دانش بنیان نیازمند حمایت واقعی است و با حمایتهای صوری و دستوری به صورت جد باید مقابله کرد، افزود: صاحبان ثروت و مدیران تاثیرگذار باید به این باور درونی برسند که مسیری به غیر از ریل دانش بنیانها برای حرکت قطار اقتصاد کشور نمیتوان متصور بود.