به گزارش کافه کارآفرینی هپی لند و به نقل از ایسنا، محمدجواد خاکزاد رستمی ضمن اشاره به غیرمنطقی بودن صادرات محصولات کشاورزی در شرایط کنونی، افزود: همه جای دنیا با پدیده خشکسالی درگیر هستند و باید به فکر افزایش تولید بدون افزایش سطح زیرکشت باشیم. یکی از راههای مدیریت منابع آبی کاهش سطح زیر کشت است که برای دستیابی به این مهم باید از علم ژنتیک کمک بگیریم. یعنی باید یا بذرها را هیبرید کنیم یا به دنیال بذرهای مقام باشیم تا از این طریق ۲۰ تا ۲۵ درصد به میزان تولید افزوده شود.
وی ادامه داد: تنظیم دورههای آبیاری و روشهای کودهی از جمله روشهای دیگر مدیریت منابع آبی است که میتواند در افزایش تولید هم موثر باشد.
دولت باید منابعآبی جدید ایجاد کند
دبیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی مازندران اضافه کرد: با همه این موارد ذکر شده، اما به دلیل شرایط اقلیمی، کاهش شدت بارندگی و استفاده بیش از حد از سفرههای زیرزمینی و شور شدن آبها شاید در تأمین آب مورد نیاز بخش کشاورزی دچار مشکل شویم. بنابراین به نظر میرسد دولت باید هرچه سریعتر برای تامین منابع آبی جدید اقدامات لازم را انجام دهد.
توقف صادرات محصولات کشاورزی تا تامین منابع آبی
وی در ادامه گفت: دولت باید کل صادرات محصولات کشاورزی را متوقف کند. به هیچ عنوان صادرات محصولات کشاورزی با این شرایط آبی و اقلیمی، با وجود این همه کویر و خشکی مقرون به صرفه نخواهد بود.
خاکزاد در پاسخ به این سوال که آیا جلوگیری از صادرات به زیان کشاورزان نیست؟ گفت: انتخاب بین کشاورزی کوتاه مدت و پردرآمد و کشاورزی پایدارو بلندمدت، روشن و مشخص است. قطعا باید به گزینه دوم را انتخاب کنیم. اینکه سفرههای زیرزمینی را از دست بدهیم و اراضی دچار فرونشست شوند و در برابر آن ارزآوری داشته باشیم، منطق درستی به نظر نمیرسد.
وی با بیان اینکه اگر دولت و کشاورز مصمم هستند بخش کشاورزی کشور اقتصادی و ارزآور باشد باید ابتدا فکری به حال تامین منابع آبی کنند، گفت: نمیشود آب نداشته باشیم و بگوییم صادرات کار خوبی است. صادرات محصولات کشاورزی زمانی منطقی خواهد بود که منابع کافی در اختیار داشته باشیم. در حقیقت یک مقایسه ساده است. آیا بهتر است محصولات کشاورزی تولید و به کشورهای دیگر صادر کنیم و منابع آبی کشور را به پایان برسانیم یا اینکه آن منبع ارزشمند را برای سالهای آینده حفظ کنیم؟ اگرچه معتقدیم با تولید داخل هم میتوان کشاورزی اقتصادی داشت.
چرا به اندازه نیاز کشور تولید نکنیم؟
این فعال بخش کشاورزی با اشاره به اینکه باید به فکر مدیریت مازاد محصولات کشاورزی باشیم، گفت: براساس گزارشهای کارشناسان مربوطه حدود یک میلیون تن سیب و مرکبات مازاد تولید داریم که وضعیت تولید در باغها و موجودی انبارها نیز این مطلب را تایید میکند.
سوال اینجاست که چرا نباید به اندازه نیاز کشور تولید داشته باشیم که هم ضایعات کمتر و هم آب کمتری مصرف شود؟ چرا به جای استفاده از منابع زیرزمینی برای تولید سیب و پرتقال محصولات دیگری را با توجه به شرایط اقلیمی جایگزین نمیکنیم؟ آیا بهتر نیست به جای تولید مرکبات و صادرات آن، گیاهان دارویی کشت و صادر کنیم؟
در مطالعه ذائقه دنیا ضعیفیم
وی در رابطه با اینکه گفته میشود گیاهان دارویی از بازارهای جهانی مناسبی برخوردار نیستند و کاشت آنها کشاورزان را متضرر میکند، گفت: علت این است که در بحث مطالعه ذائقه دنیا بسیار ضعیف هستیم. یعنی ابتدا یک محصول را تولید میکنیم و بعد برای آن به دنبال مشتری میگردیم؛ در حالی که در دنیا اینگونه نیست. تولیدکنندهها ابتدا ذائقه کشورهای هدف را مورد مطالعه قرار میدهند و بعد از آن صادرات میکنند.
خاکزاد در پایان گفت: موضوع کشاورزی و مدیریت منابع آب موضوع بسیار مهمی به حساب میآید و باید برای آن برنامه ریزی دقیقی انجام دهیم؛ حتی اگر میخواهیم صادرات محصولات کشاورزی داشته باشیم.