به گزارش کافه کارآفرینی هپی لند و به نقل از ایسنا، مهرداد سعادتدهقان در همایش بررسی و آسیبشناسی روابط تجاری ایران با ترکیه در خصوص صادرات ایران به ترکیه و مبادلات تجاری دو کشور، اظهار کرد: متاسفانه آن طور که سازمان توسعه تجارت به دیگر کشورهای همسایه و منطقه اهمیت میدهد ما چنین رویکردی را در تجارت با ترکیه نمیبینیم. این در حالی است که چه حجم بازار این کشور و چه توانایی ما برای ورود به این بازار بسیار گسترده است.
وی با اشاره به برخی مقدمات تجاری فراهم نشده میان دو کشور گفت: با وجود آنکه ما توافقاتی برای تجارت ترجیحی با ترکیه داشتیم اما در عمل تکلیف آن مشخص نیست. در کنار آن رایزن بازرگانی ایران در ترکیه نیز انتخاب شده اما با این وجود به این کشور اعزام نشده است. همه اینها در حالی است که نگاهی به حجم بالای اقتصاد و تجارت در ترکیه نشان میدهد که ما در حال از دست دادن فرصت حضور در بازار بزرگ هستیم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه با اشاره به آمارهای ثبت شده در سال ۲۰۲۲ میلادی، افزود: ما درباره کشوری صحبت میکنیم که نزدیک به ۲۵۰ میلیارد دلار صادرات و ۳۰۰ میلیارد دلار در سال واردات دارد. ولی نقش ما در این بازار بزرگ هنوز ناچیز است.
سعادتدهقان اضافه کرد: هر چند طبق آمارها، صادرات ایران به ترکیه بیش از ۱۰۰ درصد رشد داشته است؛ اما در حال حاضر ما تنها پنج میلیارد دلار در سال به این کشور صادرات داریم که اگر سهم گاز را نیز کم کنیم این عدد بسیار محدودتر خواهد شد. این در حالی است که تنها با استفاده از ظرفیتهای مرزهای مشترک میان دو کشور امکان دسترسی به آمارهای بالاتر وجود داشت.
وی ادامه داد: ما امروز در ترکیه از شبکه دیپلماسی خوبی برخورداریم، اما این موضوع در حوزه اقتصاد فعالیت نمیکند. در حال حاضر ۱۴۴ مرکز تجاری از سوی ترکیه در نقاط مختلف دنیا فعال شده ولی ما حتی هنوز رایزن بازرگان خود را نیز اعزام نکردهایم؛ در صورتی که مقدمات لازم لجستیکی فراهم شود و مشکل عدم دریافت گواهی استاندارد برخی کالاهای ایرانی در ترکیه برطرف گردد، میتوان انتظار داشت که تجار ایرانی در این بازار عملکرد گستردهتری را به نمایش بگذارند.